Vastuu ympäristöstä

Olut on Suomen ekologisin elintarvike*. Oluen tuottamiseen tarvitaan vain murto-osa luonnonvaroja esimerkiksi juuston, naudanlihan tai voin tuotantoon verrattuina. Silti oluen valmistuksellakin on vaikutuksia ympäristöön. Ympäristötyötämme ohjaavat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ohjeet kestävän kehityksen periaatteista ja sitoutuminen alan yhteiseen ympäristöpolitiikkaan.

Saimaan Juomatehdas on sitoutunut vähentämään toimintansa ympäristövaikutuksi:

  • Suosimalla pakkausten uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.
  • Ohjaamalla tuotannosta syntyvät sivutuotteet ja jätteet hyötykäyttöön.
  • Kehittämällä tuotantomenetelmien energia- ja raaka-ainetehokkuutta.
  • Vähentämällä  tuotteiden elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia.
  • Suosimalla ympäristövastuulliseen toimintaan sitoutuneita yhteistyökumppaneita.

Pakkaukset

Kaikki käyttämämme tuotepakkaukset ovat kierrätettäviä. Juomapakkauksissa suosimme alumiinitölkkiä, joka on ympäristöystävällisin vaihtoehto.  Alumiinista valmistetut ja 100 prosenttisesti kierrätettävät tölkit valmistetaan Can Pack:n tehtaalla Hämeenlinnassa. Alumiinitölkkien palautusaste on Suomessa 96 prosenttia.

Käytössämme olevat lasipullot valmistetaan 40-prosenttisesti kierrätyslasista. Pullot kuuluvat Suomen Palautuspakkaus Oy:n (PALPA) kierrätysjärjestelmään. Kierrätyslasipulloista 90 prosenttia palautuu kierrätykseen ja siten uusiokäyttöön.  Palautusaste on yksi maailman korkeimmista.

EKOenergia

Saimaan Juomatehdas käyttää ensimmäisenä suomalaisena panimona Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergiaa. Kaikki tuotteemme valmistetaan uusiutuvista energiamuodoista tuotetulla sähköllä. EKOenergian tuotannon tulee täyttää ympäristöjärjestöjen määrittelemät kestävyyskriteerit ja sen alkuperä varmennetaan alkuperätakuulla.

Kestävyyskriteerit velvoittavat sähkön myyjää sijoittamaan osan ympäristömerkityn sähkön myynnistä kertyneestä tuotosta uusiutuvan energian hankkeisiin. EKOenergian ympäristörahaston varoilla korjataan esimerkiksi vesivoiman aiheuttamia tuhoja ja rakennetaan vaelluskalojen kutualueita koskiimme.

Lisäksi pyrimme jatkuvasti parantamaan energiatehokkuuttamme tuotantoprosesseja tehostamalla

*Suomen Luonnonsuojeluliiton tutkimus elintarvikkeiden ympäristökuormituksesta 2008. Oluen kanssa samalla tasolla ovat ruokaperuna ja omena.