Panimon olutmäskistä porsaanlihaa

Saimaan Juomatehdas käyttää oluentuotannossa yli jäävän mäskin lähiruoan tuotantoon Etelä-Savossa. Viljaraaka-aine kierrätetään läheiselle Kaartilan tilalle porsaiden ravinnoksi. Kotimaisista ohramaltaista jäljelle jäävä olutmäski muodostaakin perinteisen sikatilan possujen ruokinnan perustan.

Kaartilan tilalla on kasvatettu porsaita 1920-luvulta asti. Reilut vuosi sitten tilan omistaja Jouni Kaartinen oli lopettamassa lihatuotannon kannattamattomana. Pelastajaksi osoittautui Mikkeliin perustettu Saimaan Juomatehtaan olutpanimo, jonka mäskistä saadaan porsaiden rehulle edullinen ja lähituotantoa tukeva perusta.

kaartilan_mallaspossu ”Oluttehtaan avaaminen avasi meille kokonaan uuden mahdollisuuden jatkaa tilan toimintaa. Mäski tehdään kotimaisesta viljasta, ja oluenpanon jälkeen se siirretään panimon ulkopuolella oleviin säiliöihin. Haemme pari kertaa viikossa mäskiä Mikkelistä, eli käytännössä vastaamme itse kuljetuksesta ja raaka-aineen varastoinnista tilalla”, Kaartinen kertoo.

Olutmäski sisältää runsaasti valkuaista ja maistuu porsaille hyvin. Yhdessä kotimaisen vehnän, herneen ja härkäpavun kanssa se vähentää ulkomaisen lisävalkuaisen eli käytännössä kalliin soijan käytön.

Kaartilan mallaspossu -tuotemerkillä myytävät tuotteet ovat aitoa kotimaista ja laadukasta porsaanlihaa. Possujen alkuperä on jäljitettävissä suomalaiseen porsitussikalaan ja ravintona käytettäviin raaka-aineisiin.

”Possujen rauhallisen kasvatustahdin ja niiden saaman ravinnon vuoksi, mallaspossun liha on mehevää ja maukasta. Hyvän rasvapitoisuuden ansiosta se on myös helppokäyttöistä, sillä se ei esimerkiksi tartu pannuun samalla tavoin kuin monet muut vähemmän rasvaiset ja tehokasvatetut porsaanlihat”, Kaartinen selvittää.

Vastaavaa yhteistyötä panimon ja porsaanlihan tuottajan kanssa ei ole tiettävästi käynnissä muualla Suomessa. Ensimmäiset porsaat teurastettiin syksyllä 2013, ja Kaartilan Mallaspossua käytetään jo Saimaan Juomatehtaan omistajan Pertti Oksan ravintoloissa Pub Päämajassa, Ravintola Pruuvissa ja lounasravintola Pitopadassa Mikkelissä sekä Panimoravintola Bruuverissa Helsingissä.

Kaartilan Mallaspossua on saatavissa myös lähiruokamyymälöihin eri puolille maata.

kaartilan_mallaspossu_logo

Kaartilan mallaspossu Facebookissa