Blogi

Saimaan Juomatehtaan blogi ottaa kantaa suomalaiseen olut- ja alkoholipolitiikkaan, ajan ilmiöihin ja alalla vallitseviin trendeihin. Blogipalsta kannustaa lukijoita kohtuulliseen alkoholinkäyttöön sekä hyvistä mauista nauttimiseen. Kirjoituksissa saavat tarpeen tullen huutia mietojen alkoholijuomien mainontaa ja myyntiä rajoittavat lait ja määräykset sekä viranomaistulkinnat.

Laatuoluen ei tarvitse maksaa maltaita


Kotimainen olut on poliittisesti ajankohtaisteisempi kuin vuosikymmeniin. Pääministeri Juha Sipilän hallitus suhtautuu ohjelmassaan ilahduttavan tolkullisesti alkoholipolitiikkaan. Ehdottoman raittiuden vaatimusten sijaan hallitus haluaa vihdoin korostaa kansalaisten vastuunottoa omasta elämästään sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä.

Oluen ja muiden alkoholijuomien kohtuukäyttöä ei ole demonisoitu monien edellisten hallitusten tapaan. Päinvastoin. Erityisesti sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) on kirjoituksissaan vaatinut mm. alkoholiverojen laskemista, Alkon monopolin purkamista ja liiallisen holhoamisen poistamista lainsäädännöstä.

Alkoholiverojen korotukset kummittelevat kuitenkin hallituspuolueiden kansantalouden kohentamisen keinovalikoimissa.  Edelliset hallitukset ovat saaneet hintojen korottamisen politiikalla aikaan vain verotulojen valumisen etelänaapuriin Viroon.

Ainoa järkevä keino viinarallin katkaisemiseksi on alkoholiverojen asteittainen laskeminen ja sitä kautta kotimaisen kysynnän lisääminen. Näinhän esimerkiksi Tanskassa on onnistuneesti jo tehty.

Vaalien alla pienpanimoiden ulosmyyntioikeutta vaadittiin puolueissa laidasta laitaan. Eduskunta sai viime töikseen runnottua läpi runsaasti parranpärinää ja poruakin aiheuttaneen pienpanimoiden verohuojennuksen. Valmisteverojen huojennukset parantavat merkittävästi kaikkien käsityöpanimoiden toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä.

Pienpanimobuumi ei onneksi näytä hiipuvan. Uusia pannuja ja kattiloita ostetaan eri puolilla Suomea. Suomessa on toiminnassa jo yli 50 pienpanimoa. Panimoita on enemmän kuin kertaakaan kieltolain voimaanastumisen jälkeen lähes 100 vuotta sitten.

Samaan aikaan on kuitenkin havaittavissa monien kotimaisten pienpanimo-oluiden hintojen karkaamista oluenystävien ulottumattomiin. Olutharrastajat ovatkin jo esittäneet aiheellisesti huolensa kotimaisen laatuoluen hintojen noususta.  Tässä kehityksessä sekä pienpanimotuotteiden kysyntä että ainakin osan toimijoiden pidemmän aikavälin toimintaedellytykset ovat uhattuina.

Pienpanimoissa valmistetun laatuoluen ei kuitenkaan tarvitse maksaa maltaita. Olemme Saimaan Juomatehtaalla tehneet hartiavoimin töitä tuotteidemme hintojen saattamiseksi laajemman oluenjuojajoukon ulottuville. Kasvanut kysyntä on mahdollistanut tehokkaamman oluen valmistamisen.

Tuotannon tehostamisen lisäksi tuotteiden saattaminen oluenjanoisen kansan ulottuville suoraan ilman välikäsiä on mahdollistanut oluidemme hintojen tarkastamisen oikeaan suuntaan. Oma merkityksensä on myös eduskunnan kädenojennuksella meitä pieniä käsityöläispanimoita kohtaan. Lopputuloksena ovat jopa yli 20 prosenttia alhaisemmat hinnat maitokauppojen hyllyissä.

tolkit-hyllyssa

Hyvinvoivaan ja monipuoliseen olutkulttuurin kuuluvat riittävän laajat valikoimat, joista oluennautiskelijan on mahdollista etsiä ja löytää omat suosikkinsa. Meidän tämän kesän uutuuksista etenkin Saimaa sekä Kekkonen Keskiolut on otettu ilahduttavalla tavalla vastaan.  Uudet houkuttelevammat hinnat sekä hyvin vastaanotetut uutuudet tulevat pitämään meidät kiireisenä koko kesän.

Saimaan Juomatehdas on innolla ja tarmolla alkaneessa olutkesässä mukana, suomalaista oluenystävää muistaen ja kukkarolle ystävällisellä tavalla.